The Honest Kitchen Guide № 1: World of olive oil

Een van de poëtische beelden die ik bij Toscane heb, is dat van een glooiend landschap vol olijfbomen. Olijfgaarden die generatie op generatie worden doorgegeven, bomen van honderd jaar die nog net zo productief zijn als hun jongere familieleden. Ronkende tractors dwars door de velden, plukkers op trapjes tegen de boom en grote netten op de grond vol met vers geplukte olijven.

Buiten dat beeld speelt zich iets heel anders af: de enorme tijdsdruk zodra de olijven zijn geplukt. Binnen 48 uur moet het vloeibare goud in de pers zitten, anders is het gedaan met de kwaliteit. Maanden van rustige groei in het warme zonlicht veranderen in een race tegen de klok, met grote gevolgen als je die niet haalt.

Een onmisbaar decorstuk 

Olijfolie is een onmisbaar decorstuk in de Italiaanse keuken. De ruggengraat van elk gerecht. En met meer dan 500 verschillende olijfsoorten is Italië eigenlijk een botanisch buffet aan smaak. Leccino, Frantoio, Moraiolo, Biancolilla, Coratina, Ogliarola, Moresca, Casaliva, Nocellara… en dat is nog maar het topje van de ijsber... uhh.. olijfboom.

Na Spanje is Italië de grootste olijfolieproducent ter wereld. Italianen zijn ook wereldwijd de grootste liefhebbers en gebruikers van extra vierge olijfolie. Keukens staan er vol mee, supermarkten vullen hele schappen van boven tot onder. En aan ons de taak om daar een keuze in te maken. Oef…

Heb je ooit voor een schap olijfolie gestaan met niks anders in je hoofd dan: ?????!! Ik herken het. En ik denk ook een oplossing te hebben.

Na het volgen van verschillende olijfolieproeverijen vond ik het hoog tijd om al die kennis eens op papier te zetten. Want olijfolie is heerlijk, maar om het écht te waarderen moet je er iets meer over weten. Alleen een scheutje in de pan om je gerecht te bereiden? Dan doe je dit prachtige ingrediënt veel te kort.

En dus schreef ik een digitaal boek over de wondere wereld van olijfolie en werd de eerste The Honest Kitchen Guide een feit.

The Honest Kitchen Guide № 1: World of olive oil

Een must read voor iedereen die houdt van koken, dol is op mooie producten en verliefd is op smaak. In 40 pagina’s neem ik je mee in alles wat je moet weten over olijfolie: hoe het gemaakt wordt, hoe je het proeft, bewaart en ermee kookt. Van de groei aan de boom tot aan olie-spijscombinaties.

Geen lesboek.
Het is een uitnodiging.
Om te proeven, te ontdekken, te koken en om een klein stukje Italië in je keuken te brengen.

Download The Honest Kitchen Guide № 1: World of olive oil en ontdek zelf waarom olijfolie niet zomaar een ingrediënt is.

0 reacties

Reactie plaatsen